Marchewkowe pikle z lodówki

Marchewkowe pikle z lodówki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Marchewkę można pokroić na wiele sposobów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marchewkowe pikle z lodówki to sprytny sposób na przygotowanie pysznej warzywnej przekąski. Marynowane marchewki o słodko-kwaśnym smaku podaję przy każdej okazji, do kanapek, do obiadu lub kolacji. I chociaż mogą stać w lodówce nawet do 2 tygodni, to nigdy tyle nie przetrwają przy moich bliskich. Gdy tylko je przygotuję, drzwi od lodówki nie zamykają się, a marchewki znikają w zastraszającym tempie. 

Składniki

  • 1 kg marchewki, obranej

  • 375 ml wody

  • 750 ml octu winnego

  • 1 szklanka cukru

  • 6 ząbków czosnku

  • 2 papryczki jalapeno, pokrojone na 4 części, bez pestek

  • 4 gałązki rozmarynu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchew pokroić na grube plasterki w poprzek lub wzdłuż, albo po prostu na kawałki.

  • Do wody wlać ocet, dodać cukier i zagotować.

  • Do słoików włożyć pokrojoną marchewkę, pocięty na plasterki czosnek, papryczkę jalapeno oraz świeży rozmaryn.

  • Zalać gorącą marynatą, zamknąć i odstawić, aż ostygnie.

  • Ostudzone słoiki z marchewką wstawić do lodówki, gdzie można je przechowywać przez 1 tydzień, chociaż u nas w domu znikają dużo szybciej.

 

Przepis opracowała i sprawdziła dla was Adrianna Ewa Stawska

Ocena: 3