Marchewka pasteryzowana [przepis]: jak przyrządzić, ile cukru dodać?

2021-08-31
Marchewka pasteryzowana
Autor: Shutterstock Marchewka pasteryzowana w domu bije na głowę tę z puszki.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Marchewka równie dobrze smakuje na surowo, jak i ugotowana, a także w przetworach na zimę. W sezonie kiedy warzyw jest dużo i przygotowujemy przetwory, warto pamiętać także o marchwi. Sprawdź, jak przygotować marchewkę pasteryzowaną. Podajemy bardzo łatwy przepis.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg marchwi
  • 1 litr wody
  • 3 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew umyć i obgotować, a następnie pokroić w kostkę. Włożyć ciasno do słoików.
  • Zagotować wodę z cukrem, zalać marchewkę.
  • Pasteryzować 15 minut w temperaturze 100 st. C.
Metody pasteryzacji przetworów