Marchewka marynowana w occie: pikle na szybko i na zimę

Marchewka marynowana w occie: pikle na szybko i na zimę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Marynowana w occie marchewka to smaczny dodatek do kanapek. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marchewka marynowana w occie to wyśmienite pikle na szybko i na długą zimę. Pikle z marchewki są chrupiące, soczyste i smaczne. Pasują do kanapek, sałatek i jako przystawka. 

Składniki

  • 450-500 g obranych marchewek

  • 200 g białej cebulki szalotki

  • 1 i ¼ szklanki wody

  • 1 i ½ łyżki soli kamiennej

  •  

  • 1 szklanka octu

  • ¼ szklanki cukru

  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach

  • ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego lub selera

  • 1 listek laurowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewkę pociąć w cienkie paseczki, zwane zapałką lub „julienne”. Można to zrobić nożem lub specjalną wykrawaczką.

  • Wodę posolić i zagotować.

  • Paseczki marchewki wrzucić do osolonego wrzątku na 1 minutę. Wyjąć i osączyć z wody.

  • Następnie do wrzątku wrzucić cebulki, gotować 1 minutę. 

  • Do wody, w której gotowała się marchewka i cebulki, dodać pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 5 minut.

  • Marchewki oraz cebulki rozłożyć do wyparzonych słoików. Zalać wrzącą zalewą i natychmiast zamknąć. Pozostawić do ostygnięcia.

  • Tak przygotowane pikle z marchewki można przechowywać w lodówce do 4 tygodni. ½

  • Jeśli chcecie przechować je dłużej, zapoznajcie się z zasadami pasteryzacji warzyw i owoców.

Ocena: 3,3