Kwas z buraków: sprawdzony przepis

2021-03-29
Kwas z buraków: sprawdzony przepis
Autor: thinkstockphotos.com Kwas z buraków to doskonale źródło witamin i innych cennych substancji odżywczych
łatwy
25 min
4

Barszcz lub botwinkę można ugotować na kwasie buraczanym kupionym w sklepie. Lepiej jednak zrobić go samemu w domu. Szczególnie, że nie wymaga to wielkiego zachodu. A zupa będzie smakowała o wiele lepiej.

Kwas z buraków warto przygotować w większej ilości i popijać go np. do posiłków. Dostarczymy w ten sposób naszemu organizmowi wielu cennych substancji i witamin, jakie kryją się w skromnych burakach!

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg czerwonych buraków,
  • pół kromki razowego chleba,
  • 2-3 ząbki pokrojonego czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Buraki obrać ze skórki, obmyć i pokroić w cienkie plastry. Włożyć do słoja lub garnka, zalać 1 litrem letniej i przegotowanej wody.

    Dodać kromkę chleba razowego oraz obrany i pokrojony na małe kawałeczki czosnek.

    Słój przykryć gazą i pozostawić na 5-7 dni w ciepłym miejscu.

    Po dwóch dniach należy ze słoja wyjąć chleb. Gdy kwas będzie już gotowy (będzie miał kwaśny zapach), delikatnie zdjąć z niego utworzony kożuszek z pleśni.

    Odcedzić i rozlać do wyparzonych gorącą wodą słoiczków. Szczelnie zamknąć. Gdy kwas wystygnie przechowywać go w lodówce.