Kukurydza konserwowa na zimę - jak zamarynować kukurydzę w słoikach?

Kukurydza konserwowa na zimę
Autor: Shutterstock W sezonie na kukurydzę warto przygotować kilka słoików na zimę.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Przygotowanie kukurydzy marynowanej na zimę jest banalnie proste. Wystarczy parę kolb kukurydzy, która w sezonie jest dostępna wszędzie i niedroga, kilka słoików i nieco zalewy. Zimą do sałatki będzie jak znalazł.

SKŁADNIKI

  • kolby świeżej kukurydzy
  • Zalewa:
  • litr wody
  • 5 łyżeczek soli
  • 4 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziarna kukurydzy wyłuskujemy z kolb, płuczemy pod bieżącą wodą.
  • Ziarna gotujemy w lekko posłodzonej wodzie ok 10-15 min. Odcedzamy.
  • Z wody, soli i cukru przygotowujemy zalewę.
  • Słoiczki napełniamy ugotowanymi ziarnami kukurydzy i zalewamy zalewą.
  • Pasteryzujemy ok. 1 h - w piekarniku, garnku lub zmywarce.
  • Dla urozmaicenia smaku do kukurydzy można dodać kilka wiórków świeżego chilli.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej

Galeria: Meksyk w kuchni - najlepsze przepisy na dania kuchni meksykańskiej

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej