Kostka ziołowa: mrożona mieszanka ziół na zimę

2021-03-29
Mrożona mieszanka ziół na zimę
Autor: thinkstockphotos.com Zioła są niezastąpione w kuchni, dodają smaku i aromatu, a do tego są źródłem witamin i mikroelementów.
łatwy
15 min
4

Mrożona mieszanka zielonych liści pietruszki, selera i lubczyku, to świetny pomysł. Zamrożona mieszanka aromatycznych ziół na zupę bardzo przydaje się zimą. I do tego niezwykle przyspiesza gotowanie. Można używać jedną lub kilka porcji zamrożonych ziół w zależności od naszych potrzeb, dodając o zup, sosów lub gulaszy. Spróbujcie koniecznie i nie bójcie się eksperymentować z innymi ziołami. 

SKŁADNIKI

  • Z tej ilości otrzymamy około 20 kostek ziołowych
  • 1 duży pęczek młodych liści selera
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 duży pęczek liści lubczyku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście ziół umyć, osuszyć, drobno posiekać. 
  • Zioła wymieszać.
  • Mieszanką ziół wypełnić formę na kostki lodu, do 2/3 wysokości foremki.
  • Wlać do każdej foremki odrobinę wody, tak aby woda przykryła zioła.
  • Wstawić do zamrażarki na 24 godziny.
  • Po zamrożeniu wszystkie kostki ziołowe przełożyć do jednego woreczka.
  • Używać w miarę potrzeby.