Korniszony na zimę: tradycyjny przepis na ogórki

Korniszony na zimę: tradycyjny przepis na ogórki

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Korniszony to jedna z najpopularniejszych zakąsek

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Warto mieć w domowej spiżarni kilka słoików korniszonów, a te własnej roboty są najsmaczniejsze. Podajemy tradycyjny przepis na korniszony, czyli małe, niewyrośnięte ogórki gruntowe w słodko-kwaśnej zalewie.

Składniki

  • ogórki gruntowe (jak najmniejsze)

  • marchewka

  • cebulka

  • czosnek

  • gorczyca

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • chrzan

  • koper

  • na zalewę:

  • 4 litry wody

  • 0,5 litra octu 10%

  • 10 łyżek cukru

  • 5 łyżek soli niejodowanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do każdego słoika należy wrzucić kawałek marchewki, jedną małą cebulkę pokrojoną w talarki, ząbek czosnku, trochę gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, kawałek chrzanu, jeden baldach kopru i oczywiście ogórki.

  • Zalać gorącą zalewą. Zakręcone słoiki wstawić do garnka i pasteryzować dotąd, aż ogórki zmienią kolor. Gorące słoiki ustawić do góry dnem aż do ostygnięcia.

  • WAŻNE! Zalewę należy zagotować i zaraz potem zalewać nią ogórki w słoikach.