Korniszony na zimę: tradycyjny przepis na ogórki konserwowe

Korniszony na zimę: tradycyjny przepis na ogórki
Autor: Shutterstock Korniszony to jedna z najpopularniejszych zakąsek
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Warto mieć w domowej spiżarni kilka słoików korniszonów na zimę, a te własnej roboty są najsmaczniejsze. Podajemy tradycyjny przepis na korniszony, czyli małe, niewyrośnięte ogórki gruntowe w słodko-kwaśnej zalewie.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do każdego słoika należy wrzucić kawałek marchewki, jedną małą cebulkę pokrojoną w talarki, ząbek czosnku, trochę gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, kawałek chrzanu, jeden baldach kopru i oczywiście ogórki.
  • Zalać gorącą zalewą. Zakręcone słoiki wstawić do garnka i pasteryzować dotąd, aż ogórki zmienią kolor. Gorące słoiki ustawić do góry dnem aż do ostygnięcia.
  • WAŻNE! Zalewę należy zagotować i zaraz potem zalewać nią ogórki w słoikach.
Metody pasteryzacji przetworów

Polecamy także:

Ogórki konserwowe – sprawdzony przepis

Domowe ogórki konserwowe z przyprawą gyros

Ogórki marynowane w słodkiej zalewie octowej

Kiszenie ogórków - 10 przykazań sztuki kiszenia ogórków

Agnieszka Grotek

Dziennikarka z kilkunastoletnim stażem zawodowym w największych dziennikach w Polsce. Od lat zajmuję się tematyką gospodarczą i społeczną. Jestem autorką poradników dla przedsiębiorców i startupowców. Prowadzę debaty ekonomiczne i organizuję kongresy gospodarcze. …

więcej