Koreańska sałatka z ogórków i marchewki do słoików na zimę

Koreańska sałatka z ogórków i marchewki do słoików na zimę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna sałatka z ogórków i marchewki w stylu koreańskich pikli

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Koreańskie kiszonki robią zawrotną karierę, lecz równie smaczne są pikle. Pikle z ogórków i marchewki to częściowo zmacerowane warzyw, w których nie zaczęła się jeszcze fermentacja, utrwalone za pomocą octu i pasteryzacji. Tak przygotowana sałatka z ogórków i marchewki idealnie pasuje do zimowych posiłków. 

Składniki

  • 3 kg ogórków gruntowych sałatkowych

  • 0,5 kg marchwi

  • 1 główka czosnku

  • 250 ml octu 10%

  • 250 ml oleju

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka soli 

  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego

  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry

  • 1 łyżeczka kawowa imbiru mielonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte, lecz nie obrane ogórki, kroimy wzdłuż na ćwiartki, marchew kroimy w zapałkę, czosnek ścieramy na drobnej tarce.

  • W dużej misce mieszamy ze sobą warzywa i przyprawy, dolewamy ocet i olej, wsypujemy cukier - wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy na minimum 2 godziny, aby warzywa się zmacerowały. W trakcie maceracji kilkukrotnie mieszamy całość.

  • Zmacerowane warzywa ciasno układamy w czystych, wyparzonych słoikach, dolewamy roztwór z macerowania, słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy.

  • Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, w spiżarni lub piwnicy. 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8