Kiszona młoda kapusta z marchewką: przepis na surówkę ze słoika

Kiszona młoda kapusta z marchewką: przepis na surówkę ze słoika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kiszona młoda kapusta z marchewką to świetna surówka do wiosennego obiadu. Kapustę możemy ukisić według swoich potrzeb. Można ją kisić krótko przez 3 dni, będzie wtedy mniej kwaśna. Tę gotowa surówką można wzbogacić dodatkiem oliwy, świeżego koperku lub szczypiorku.  To bardzo łatwy przepis na kapuścianą surówkę prosto ze słoika.

Składniki

  • 3 kg młodej kapusty, zszatkowanej

  • 50 dag młodej marchewki, startej na tarce

  • 6 dag soli kamiennej

  • 3 ząbki czosnku

  • pieprz w ziarnach

  • liście laurowe, najlepiej świeże

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę należy obrać z zewnętrznych liści. Wyciąć głąb. Następnie zszatkować. Po zszatkowaniu, należy odważyć 3 kg kapusty.

  • Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  • Czosnek przecisnąć przez praskę.

  • W dużej misce wymieszać kapustę, marchewkę i czosnek. Dodać sól i wygnieść wszystko razem. Pozostawić na 3 godziny, aby kapusta puściła sok.

  • Kapustę razem z sokiem przełożyć do kamiennego, wyparzonego garnka. Przykryć talerzykiem lub specjalną pokrywką, obciążyć. Pozostawić w temperaturze pokojowej.

  • Na drugi dzień do wyparzonych słoików włożyć po 3-5 ziaren pieprzu i listek laurowy.

  • Przełożyć kapustę do słoików razem z sokiem, który wytworzyła. Przykryć pokrywką, ale nie zakręcać.

  • Kapustę pozostawić do fermentacji przez około 3-5 dni. Codziennie przebić kapustę wąskim długim trzonkiem łyżki, aby usunąć pęcherze dwutlenku węgla wytworzone przez bakterie fermentacyjne.

  • Po tym czasie, słoiki zakręcić, kapustę przechowywać w lodówce.

Ocena: 3,3