Kiszona młoda kapusta z marchewką: przepis na surówkę ze słoika

2021-03-29
Kiszona młoda kapusta z marchewką: przepis na surówkę ze słoika
Autor: Shutterstock
łatwy
0 min
4

Kiszona młoda kapusta z marchewką to świetna surówka do wiosennego obiadu. Kapustę możemy ukisić według swoich potrzeb. Można ją kisić krótko przez 3 dni, będzie wtedy mniej kwaśna. Tę gotowa surówką można wzbogacić dodatkiem oliwy, świeżego koperku lub szczypiorku.  To bardzo łatwy przepis na kapuścianą surówkę prosto ze słoika.

SKŁADNIKI

  • 3 kg młodej kapusty, zszatkowanej
  • 50 dag młodej marchewki, startej na tarce
  • 6 dag soli kamiennej
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz w ziarnach
  • liście laurowe, najlepiej świeże

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę należy obrać z zewnętrznych liści. Wyciąć głąb. Następnie zszatkować. Po zszatkowaniu, należy odważyć 3 kg kapusty.
  • Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • W dużej misce wymieszać kapustę, marchewkę i czosnek. Dodać sól i wygnieść wszystko razem. Pozostawić na 3 godziny, aby kapusta puściła sok.
  • Kapustę razem z sokiem przełożyć do kamiennego, wyparzonego garnka. Przykryć talerzykiem lub specjalną pokrywką, obciążyć. Pozostawić w temperaturze pokojowej.
  • Na drugi dzień do wyparzonych słoików włożyć po 3-5 ziaren pieprzu i listek laurowy.
  • Przełożyć kapustę do słoików razem z sokiem, który wytworzyła. Przykryć pokrywką, ale nie zakręcać.
  • Kapustę pozostawić do fermentacji przez około 3-5 dni. Codziennie przebić kapustę wąskim długim trzonkiem łyżki, aby usunąć pęcherze dwutlenku węgla wytworzone przez bakterie fermentacyjne.
  • Po tym czasie, słoiki zakręcić, kapustę przechowywać w lodówce.