Kiszona marchewka z kurkumą

2021-03-29
Kiszona marchewka z kurkumą
Autor: Shutterstock Kiszona marchewka i kurkuma - pysznie i zdrowo
łatwy
30 min
4

Marchewka i kurkuma to idealne połączenie – pisze Jolanta Naklicka-Kleser w swojej książce Zdrowe przetwory – A kurkumy nigdy nie za wiele w naszej diecie. To naturalny antybiotyk, który codziennie spożywany korzystnie wpłynie na nasze zdrowie. Możecie użyć do tego przepisu każdej odmiany marchewki i pokroić ją jak tylko zechcecie. Zwykłe słupki też będą dobre. 

SKŁADNIKI

  • na 1 słoik pojemności 300 ml:
  • 3 marchewki
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • liście szałwii
  • solanka: 40 g soli rozpuszczonej w 1 litrze wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. 
  • Układaj je naprzemiennie z listkami szałwii.
  • Dodaj kurkumę i zalej solanką.
  • Dobrze zakręć słoiki.