Kapusta kwaszona z czosnkiem po podlasku: pyszna surówka z lodówki

Kapusta kwaszona z czosnkiem po podlasku: pyszna surówka z lodówki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kapusta kwaszona z czosnkiem to świetny pomysł na pyszną surówkę. Kapustę tak przygotowaną można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Kapusta nie jest ukiszona, ale macerowana w kwaśnej zalewie z octu i przypraw. Najlepszy wynalazek dla zapracowanych, zrobicie raz i cieszycie się sałatką przez dłuższy czas. 

Składniki

  • 1 mała główka kapusty, wagi około 1,3 kg

  • 1 marchewka

  • 4-6 ząbków czosnku

  • na zalewę:

  • 6 szklanek wody

  • 1 szklanka octu 10%

  • 1 szklanka cukru

  • 1 płaska łyżka soli

  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę zszatkować lub pokroić drobno. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  • Kapustę i marchewkę wymieszać, przełożyć do dużego słoja lub słoików z pokrywkami. Nie ugniatać, kapusta powinna mieć trochę powietrza.

  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Dodać do kapusty. 

  • Wodę oraz pozostałe składniki zalewy zagotować i następnie ostudzić. 

  • Kapustę zalać chłodną zalewą, słoiki zakręcić i wstawić do lodówki. 

  • Kapusta jest gotowa do jedzenia po 12 godzinach. W lodówce można ją przechowywać do 3 tygodnie, ale u nas nigdy tyle nie stoi, zjadają ją w 5 minut. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6