Kapusta kwaszona z czosnkiem po podlasku: pyszna surówka z lodówki

2021-03-29
Kapusta kwaszona z czosnkiem: pyszna surówka z lodówki
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Kapusta kwaszona z czosnkiem to świetny pomysł na pyszną surówkę. Kapustę tak przygotowaną można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Kapusta nie jest ukiszona, ale macerowana w kwaśnej zalewie z octu i przypraw. Najlepszy wynalazek dla zapracowanych, zrobicie raz i cieszycie się sałatką przez dłuższy czas. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 mała główka kapusty, wagi około 1,3 kg
  • 1 marchewka
  • 4-6 ząbków czosnku
  • na zalewę:
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę zszatkować lub pokroić drobno. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Kapustę i marchewkę wymieszać, przełożyć do dużego słoja lub słoików z pokrywkami. Nie ugniatać, kapusta powinna mieć trochę powietrza.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Dodać do kapusty. 
  • Wodę oraz pozostałe składniki zalewy zagotować i następnie ostudzić. 
  • Kapustę zalać chłodną zalewą, słoiki zakręcić i wstawić do lodówki. 
  • Kapusta jest gotowa do jedzenia po 12 godzinach. W lodówce można ją przechowywać do 3 tygodnie, ale u nas nigdy tyle nie stoi, zjadają ją w 5 minut.