Kabaczek i papryka marynowane z owocami na zimę

Kabaczek i papryka marynowane z owocami na zimę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kabaczek i papryka w occie z kolorowymi owocami wygląda przepięknie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kabaczek i papryka marynowane z owocami, agrestem i czerwonymi porzeczkami, to efektowny dodatek do mięs. Kabaczek z papryką i owocami w occie pięknie będzie wyglądał zimą na świątecznym stole. Polecamy smaczne i niespotykane pikle na rodzinne spotkania. 

Składniki

  • 2 kg kabaczka lub cukinii, najlepsze są młode owocniki o cienkiej skórce

  • 1 kg papryki zielonej

  • 0,5 kg agrestu 

  • 0,5 kg porzeczki, najlepiej czerwonej

  • 4 łyżki soli

  • 3 łyżki oleju

  • Na zalewę:

  • 1,5 l wody

  • 400 ml octu 10%

  • 3 pełne łyżeczki soli

  • 6 łyżek cukru

  • przyprawy do każdego słoika: 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 listek laurowy, 2-3 ziela angielskie, 2-3 ziarenka pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kabaczka nie obierać, jedynie pokroić na plastry grubości 1,5 cm.

  • Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić pionowo na paski.

  • Na dnie słoików ułożyć przyprawy, następnie układać naprzemiennie kabaczka, paprykę, agrest i czerwoną porzeczkę.

  • Z podanych składników zagotować marynatę. Odstawić do przestudzenia.

  • Letnią marynata zalać warzywa i owoce. Powinny być przykryte płynem.

  • Wytrzeć do sucha brzeg słoika i dobrze zakręcić.

  • Pasteryzować przez 10-15 minut od zagotowania. Więcej: Jak pasteryzować przetwory z warzyw i owoców?

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7