Jesienna sałatka z cukinii i ogórków: pyszna sałatka do słoików na zimę

Jesienna sałatka z cukinii i ogórków: pyszna sałatka do słoików na zimę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z cukinii i ogórków, z dodatkiem cebuli, papryki i czosnku - doskonały sposób na zapasy na zimę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jesienna sałatka z cukinii i ogórków z dodatkiem cebuli, papryki, czosnku i przecieru pomidorowego, to prawdziwa bomba witaminowa. Idealna do przygotowania na przełomie lata i jesieni, gdy wszystkie składniki są łatwo dostępne, pełne smaku i aromatu, a także niedrogie.

Składniki

  • 4 kg ogórków

  • 1 kg młodej cukinii

  • 70 dag cebuli

  • 70 dag czerwonej papryki

  • 70 dag marchewki

  • 5 ząbków czosnku

  • średni słoik przecieru pomidorowego

  • 1 szklanka octu

  • 3/4 szklanki oleju

  • 1,5 szklanki wody

  • 1 pełna szklanka cukru

  • 3 łyżki soli

  • 3 liście laurowe

  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego (ok. 12 kulek)

  • płaska łyżeczka ziaren pieprzu

  • 1 łyżeczka gorczycy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki, cukinię i cebulę kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki, a marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki.

  • Warzywa łączymy ze sobą w dużej misce i dodajemy do nich przeciśnięty czosnek.

  • Wodę, olej, ocet, cukier, przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy łączymy ze sobą, zagotowujemy i lekko przestudzoną zalewą zalewamy warzywa. Mieszamy i odstawiamy na 1-2 godziny.

  • Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni lub w garnku z wodą.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5