Jak zrobić leczo na zimę? Leczo z cukinii w słoikach - przepis

Jak zrobić leczo na zimę? Leczo z cukinii w słoikach - przepis

Autor Zdjęcia: Agnieszka Mike-Jeziorska

Leczo w słoikach pozwala cieszyć się letnim smakiem warzyw także zimą

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

  • 1 kg papryki

  • 1 cukinia

  • 1 kg dojrzałych pomidorów

  • olej, sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skóry, dzielimy na ósemki. Sok puszczony w trakcie krojenia zlewamy do miseczki.

  • Cukinię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Do dużego rondla wlewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną paprykę. Gotujemy 2 minuty, mieszając, podlewamy sokiem z pomidorów i dalej gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.

  • Dodajemy cukinię i mieszając co jakiś czas, dusimy warzywa, aż cukinia zacznie robić się szklista.

  • Dodajemy pomidory i na małym ogniu gotujemy tak długo, aż leczo zacznie gęstnieć, a sos straci przeźroczystość (ok. 15 minut). Leczo doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Gorące przekładamy do słoików. Niezbyt mocno zakręcamy i pasteryzujemy pod przykryciem około 15 minut.

  • Dokręcamy słoiki i pozostawiamy do wystygnięcia w wodzie. W zimie wystarczy podsmażyć na tłuszczu cebulę z kiełbasą lub wędzonką, dodać leczo ze słoika, zagotować i jeść ze smakiem!