Jak zrobić cukinię w curry? Podajemy przepis

Jak zrobić cukinię w curry? Podajemy przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Przyprawy wchodzące w skład curry - doskonałej przyprawy do cukinii.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Cukinia jest bez wątpienia smaczna i zdrowa. A dobrze przyrządzona może stać się świetnym dodatkiem do mięs i ryb. Szukasz pomysłu na oryginalne przetwory z cukinii? Sprawdź, jak zrobić cukinię z curry!

Składniki

  • 2,5 kilograma cukinii

  • liście selera

  • gorczyca

  • 2-3 cebule

  • 3 szklanki cukru

  • 1 duża łyżka curry

  • 1,5 łyżki soli

  • ocet 10 proc.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię obierz, umyj i pokrój w plastry lub słupki - zależy, co wolisz.

  • Przygotuj słoiki. Dobrze jest wygotować je przed rozpoczęciem przygotowywania cukinii. Nie gotuj pokrywek! Możesz je jedynie na chwilę zanurzyć je we wrzątku.

  • Słoiki dokładnie osusz, a następnie na samym dole ułóż gruby plaster cebuli i kilka ziaren gorczycy. Następnie napełnij słoik płatami cukinii, na wierzch połóż liść selera.

  • Przygotuj zalewę - połącz 7 szklanek wody, dużą łyżkę curry, 3 szklanki cukru, półtora łyżki soli i półtora szklanki octu. Wszystko wymieszaj, zagotuj, poczekaj chwilę do ostudzenia i zalej cukinię. Pamiętaj, że zalewa ma być ciepła. Nie musisz studzić jej całkowicie.

  • Pasteryzuj 10-15 minut.

Ocena: 0