Domowy ketchup: jak go zrobić? Podajemy sprawdzony przepis na keczup

2023-08-22
Maria Olczak
Domowy ketchup: jak go zrobić? Podajemy sprawdzony przepis na keczup
Autor: Shutterstock Domowy keczup ma przewagę nad tym ze sklepu - nie zawiera niepożądanych składników
średni
200 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Domowy ketchup to doskonały dodatek do hot dogów, pizzy czy hamburgerów. Chociaż w sklepach mamy duży wybór, żaden nie zastąpi takiego ketchupu, który jest zdrowszy, smaczniejszy oraz pozbawiony ulepszaczy. Dowiedz się, jak zrobić pyszny domowy keczup!

SKŁADNIKI

  • 3 kg mięsistych pomidorów
  • 400 g cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, pokroić. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  • Wszystkie składniki wrzucamy do dużego garnka lub na żeliwną patelnię i dusimy. Następnie przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek.
  • Przetarte pomidory z cebulką stawiamy na małym ogniu, dodajemy przyprawy, wlewamy ocet. Gotujemy, aż uzyskamy pożądaną gęstość (ok. 2-3 godz.).
  • Gorący przecier przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy.
  • Tak przygotowany ketchup możemy jeszcze dodatkowo pasteryzować. Słoiki wkładamy do garnka z wodą i gotujemy ok. 10 minut.
  • Po tym zabiegu odstawiamy słoiki na kilkanaście godzin do wystygnięcia.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.

Sprawdź inne przepisy na przetwory z pomidorów!

Przecier pomidorowy [przepis]: jak zrobić przecier z pomidorów na zimę?

Mrożenie pomidorów: jak mrozić pomidory na zimę?

Domowy przecier pomidorowy na zimę: jak zrobić?

Domowe suszone pomidory: przepis + WIDEO

Sprawdź w galerii, jakie sosy na zimno warto przygotować

Maria Olczak