Dynia w słoikach na zimę: w zalewie słodko-kwaśnej

Dynia w słoikach na zimę: w zalewie słodko-kwaśnej

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Podajemy przepis na dynię w słoikach w wersji słodko-kwaśnej

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Dynia w zalewie słodko-kwaśnej to znakomity dodatek np. do mięs. Warto ją przygotować w sezonie na dynię, gdy warzywo jest tanie i łatwo dostępne. Podajemy sprawdzony przepis na dynię w słoiku.

Składniki

  • 1,5 kg obranej dyni
  • 1/2 litra octu winnego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • cebula
  • po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 pokruszone liście laurowe
  • skórka z 1/2 cytryny
  • łyżeczka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pół litra wody zagotuj z octem, cukrem, miodem i solą.

  • Kawałki dyni wkładaj do zalewy, gotuj 2-3 minuty, wyjmuj łyżką cedzakową, osącz, ostudź.

  • Dynię i pokrojoną w plasterki cebulę rozłóż do słoików.

  • Na wierzchu połóż przyprawy i cienko pokrojoną skórkę z cytryny, zalej gorącą zalewą, szczelnie zamknij.