Dynia w occie: przepis na dynię marynowaną w słodko-kwaśnej zalewie

2021-03-29
Dagmara Kijanowska
po_halloweenowych_zabawach_zostala_ci.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Dynia w słodko-kwaśnej zalewie to ciekawy dodatek do jesiennych i zimowych przystawek
średni
30 min
4

Marynowana dynia wygląda bardzo apetycznie i doskonale smakuje. Jej pomarańczowy kolor urozmaici przystawki. Dynię można przygotować na wiele sposobów. My proponujemy pikle z dyni na słodko. Sprawdź nasz przepis na dynię w occie w słodko-kwaśnej zalewie.

Poznaj inne przepisy na przetwory z dyni:

Wino z dyni: przepis na wino dyniowe

Dżem z dyni z pomarańczami: podajemy dobry przepis

Dynia: jak zrobić nalewkę z dyni?

SKŁADNIKI

  • 2 kg miąższu z dyni
  • 0,5 kg cukru
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • kilkanaście goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki zalewy połącz, mieszaj aż do rozpuszczenia się cukru, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 5 minut. 
  • Dynię pokrój w kostkę. Jeśli masz ochotę i odpowiednie akcesoria, możesz powycinać rozmaite kształty - kulek, serduszek, trójkątów etc.
  • Pokrojoną dynię wrzuć na sitko i zanurz we wrzącej wodzie. Następnie osącz i wsyp do słoików.
  • Gorącą zalewą zalej dynię. Pasteryzuj ok. 15-20 minut w temperaturze 85°C.
Dagmara Kijanowska