Dynia marynowana z przyprawami - przetwory na zimę

2021-03-29
Dynia marynowana z przyprawami - przetwory na zimę
Autor: Shutterstock Dynia w marynacie bogato przyprawionej korzeniami to ulubiony dodatek do mięs i wędlin
łatwy
30 min
4

Marynaty z dyni nie tylko pięknie wyglądają, ale także doskonale smakują. Piękny, pomarańczowy kolor dyni będzie prawdziwą ozdobą stołu. Sprawdź, jak zamarynować dynię z aromatycznymi przyprawami.

SKŁADNIKI

  • 3 kg dyni
  • 2 l wody
  • 3 szklanki octu 6 proc.
  • 90 g soli
  • 18 g ziela angielskiego
  • 18 g goździków
  • 12 listków laurowych
  • kilka listków innych przypraw (kolendry, estragonu, rozmarynu, tymianku)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę.
  • Następnie blanszować przez chwilę w wodzie, osączyć i wsypać do słoików.
  • Z wody, octu i przypraw przygotować zalewę. Wrzącą zalać dynię.
  • Pasteryzować 15-20 minut w temperaturze 85ºC.