Dynia marynowana na ostro - z musztardą i miodem

Dynia marynowana na ostro - z musztardą i miodem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dynia marynowana z przyprawami i musztardą - inny smak  pikli

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dynia marynowana na ostro to jeden z ciekawszych sposobów przygotowania pikli z tego pysznego warzywa. Dynia doskonale przyjmuje wszystkie smaki, także te korzenne, albo  ostre.

Składniki

  • 1 kg dyni

  • 1/2 litra wody

  • 1/2 szklanki octu 10%

  • 5 łyżek cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 4 łyżki musztardy francuskiej

  • 3-4 łyżki miodu

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wodę zagotuj  z octem, dodaj cukier, ziele angielskie, liście laurowe i musztardę. Dokładnie wymieszać.

  • Dynię umyć, obrać, pokroić w kostkę. Ułożyć ciasno w słoikach, zalać ciepłą marynatą.

  • Do  każdego słoika dodać łyżkę miodu ( do dużego słoja - 2 łyżki). Zakręcić słoiki i pasteryzować pikle 200 minut.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0