Dynia marynowana na ostro - z musztardą i miodem

2021-03-29
Dynia marynowana na ostro - z musztardą i miodem
Autor: Shutterstock Dynia marynowana z przyprawami i musztardą - inny smak  pikli
łatwy
35 min
4

Dynia marynowana na ostro to jeden z ciekawszych sposobów przygotowania pikli z tego pysznego warzywa. Dynia doskonale przyjmuje wszystkie smaki, także te korzenne, albo  ostre.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg dyni
  • 1/2 litra wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 3-4 łyżki miodu
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę zagotuj  z octem, dodaj cukier, ziele angielskie, liście laurowe i musztardę. Dokładnie wymieszać.
  • Dynię umyć, obrać, pokroić w kostkę. Ułożyć ciasno w słoikach, zalać ciepłą marynatą.
  • Do  każdego słoika dodać łyżkę miodu ( do dużego słoja - 2 łyżki). Zakręcić słoiki i pasteryzować pikle 200 minut.