Dynia kandyzowana

Dynia kandyzowana

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Dynia kandyzowana jest doskonała, jako słodka przekąska. Można ją także wykorzystać, tak jak inne bakalie, do wypieków i jesiennych deserów. Przygotowanie kandyzowanej dyni  jest proste. Można ją dość długo przechowywać w szczelnej puszce i cieszyć się jej smakiem w chłodniejsze wieczory. 

Składniki

  • 500 g dyni

  • 500 g cukru

  • pół litra wody

  • cukier puder

  • kwasek cytrynowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię obieramy ze skórki, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy na kawałki ok. 2x2 cm. W garnku gotujemy wodę, dynię wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2-3 minuty, po czym odcedzamy na sicie i przelewamy zimna wodą. Czekamy, aż dynia ostygnie.

  • Do garnka wlewamy 500 ml wody i wsypujemy 500 g cukru. Całość gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy syrop doprowadzimy do wrzenia wrzucamy przestudzone kawałki dyni i delikatnie mieszamy, żeby cała dynia była otoczona syropem. Gotujemy dynię na najmniejszym ogniu przez 2 godziny. Co jakiś czas potrząsamy garnkiem, żeby przemieszać. Nie używamy do mieszania łyżek ani innych narzędzi, żeby nie uszkodzić kawałków dyni. Jest bardzo delikatna i trzeba uważać podczas mieszania łyżką, więc lepiej garnkiem potrząsać. Po 2 godzinach kawałki dyni wykładamy na talerz tak, żeby się ze sobą nie stykały. Zostawiamy na noc do przestygnięcia.

  • Na drugi dzień kroimy kawałki dyni na mniejsze – na drobną kostkę lub cienkie paski. W moim przypadku paski były cienkie na ok. 5 mm. Pokrojone kawałki układamy na blaszce, na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Suszymy dynię przez 1,5 do 2 godzin w temperaturze 70-80°C.

  • Do miski wsypujemy 3 łyżki cukru pudru i opcjonalnie łyżeczkę kwasku cytrynowego. Wrzucamy lekko przesuszoną dynię i kilkukrotnie mieszamy. Można nawet zostawić dynię na jakiś czas w cukrze i po godzinie jeszcze raz przemieszać. Następnie wykładamy kawałki dynia jeszcze raz na papier do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i suszymy dynię przez 10 minut. Po tym czasie jeszcze raz wrzucamy do miski z cukrem pudrem i kilkukrotnie potrząsamy.

  • Po przestudzeniu wkładamy kawałki kandyzowanej dyni do puszki lub słoika.

Ocena: 5