Doskonałe marynowane ogórki z papryką: ze słoika wprost na kanapki

Doskonałe marynowane ogórki  z papryką: ze słoika wprost na kanapki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ogórki marynowane z dodatkiem papryki, cebuli i czosnku mają lekko pikantny smak. Można je też zamarynować w całości.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Doskonałe ogórki marynowane z papryką są chrupiące, lekko pikantne - i ponieważ zostały zamarynowane w plasterkach  - gotowe do położenia na kanapki wprost  ze słoika. Jak je zrobić? Sprawdź przepis!

Składniki

  • 1,5 kg ogórków

  • 2 czerwone papryki

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 litr wody

  • 1,5 szklanki cukru

  • 300 ml octu 10%

  • 1,5 łyżki soli

  • 1 łyżeczka curry

  • na słoik:

  • kilka listków selera

  • pół łyżeczki gorczycy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki kroimy w centymetrowe talarki. Paprykę kroimy w cienkie plasterki, cebulę i czosnek siekamy.

  • Wszystko mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików.

  • Składniki zalewy gotujemy, gorącą zalewą  zalewamy ogórki w słoikach.

  • Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania się wody.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Sprawdź jakie słoiki polecamy:

Ocena: 3,1