Domowe pomidory pelati - przepis na pomidory we własnym soku

Domowe pomidory pelati - przepis na pomidory we własnym soku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pomidory  pelati we własnym sosie to idealna baza do zup i sosów

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe pomidory pelati to idealna baza do sosów i zup. Łatwe do przygotowania, bez konserwantów, z pomidorów, które kuszą smakiem i aromatem. Do przygotowania domowych pelati warto wykorzystać pomidory z końca sezonu - o mocno skondensowanym smaku.

Składniki

  • 3 kg drobnych twardych, ale dojrzałych pomidorów,

  • 2 kg większych dojrzałych pomidorów

  • 8 dag soli,

  • 5 dag cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Małe pomidory nakłuć ostrym patyczkiem lub grubą igłą i ułożyć w umytych i wyparzonych słoikach.

  • Większe pomidory  sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na części  i rozgotować pod przykryciem.

  • Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito lub zblendować, doprawić solą i cukrem.

  • Przecier zagotować, gorącym zalać pomidory  w słoikach. Pasteryzować przez 20-25 minut.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4