Domowa przyprawa warzywna: przepis na zdrową vegetę

Domowa przyprawa warzywna: przepis na zdrową vegetę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Suszone warzywa z dodatkiem soli i ziół to  zdrowa, bo domowa, wersja popularnej vegety

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Domowa przyprawa warzywna to  najlepszy dodatek do zup i sosów - bez konserwantów, poprawiaczy  smaku i koloru. Zawiera tylko niewielką ilość soli, a konserwuje ją suszenie w  suszarce lub piekarniku. Łatwa do przygotowania, nieoceniona w kuchni.

Składniki

  • 500 g marchewki

  • 125 g korzenia pietruszki

  • 300 g korzenia selera

  • 1 średni por

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 1/2 pęczka koperku

  • 4-5 liści selera korzeniowego

  • 4-5 dużych liści lubczyku

  • 2 ostre papryczki

  • 5 dużych ząbków czosnku

  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku

  • 5 łyżeczek soli morskiej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie warzywa dobrze opłukać i dokładnie osuszyć, a następnie obrać, z nieładnych liści, skórki, z papryki usunąć gniazda nasienne.

  • Korzenie marchewki, pietruszki i selera pokroić lub zetrzeć na szatkownicy w cienkie plasterki. Pora pokroić w półplasterki.

  • Czosnek pokroić w cieniutkie plastry, a paprykę na cienkie plastry. Wszystkie produkty umieścić na sitach suszarki osobno - na jednym marchewkę, na drugim selera i pietruszkę, na trzecim pora i wszystkie zielone liście, na kolejnym papryczkę i czosnek.

  • Uruchomić suszarkę, sprawdzać stan wysuszenia co 20-30 minut, ponieważ warzywa i zioła suszą się w różnym tempie. Gdy coś wyschnie, odłożyć zawartośc na 2-3 godziny na papier do pieczenia, sprawdzić, czy nie ma wilgoci a następnie zawartość przesypać do pojemnika. Po kilku godzinach wszystko było już suche.

  • Warzywa i zioła można ususzyć także w piekarniku. Piekarnik powinien być nagrzany nie mocniej niż 75 st. C a drzwiczki lekko uchylone.

  • Susz wymieszać, dodać sól i rozdrobnić blenderem - do wybranej grubości. Do zmielonych warzyw i ziół dosypać kurkumę i dokładnie wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3