Domowa pasta pomidorowo-śliwkowa: pyszna i zdrowa

Domowa pasta pomidorowo-śliwkowa: pyszna i zdrowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasta pomidorowo-śliwkowa jest nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowa pasta pomidorowo-śliwkowa to  idealny dodatek  do serów, pieczonych mięs, wędlin. Samodzielnie przygotowana, bez konserwantów, aromatyczne  i pełna witamin oraz zdrowego likopenu. Łatwo ją przygotować, nie jest też kosztowna.

Składniki

  • 2 kg pomidorów

  • 1 kg śliwek

  • 50 dag  cebuli

  • sól

  • cukier

  • mielony pieprz i papryka

  • 10 ząbków czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sparz pomidory, obierz ze skórki i podziel na cząstki. Włóż do garnka i  rozgotuj pod przykryciem.

  • Dodaj posiekaną cebulę i  duś, aż cebula zmięknie. Przetrzyj  lub rozdrobnij sos blenderem.

  • Śliwki umyj, wydryluj i w drugim garnku  rozgotuj a na koniec przetrzyj lub rozdrobnij  blenderem.

  • Połącz oba przeciery, podgrzewaj, dodaj  przyprawy i zmiażdżony czosnek. Gotuj na bardzo wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, i zmniejszy objętość o co najmniej  1/3. 

  • Wlewaj gorący do umytych i wyparzonych słoików, pasteryzuj  10 minut.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5