Domowa pasta pomidorowo-śliwkowa: pyszna i zdrowa

2021-03-29
Domowa pasta pomidorowo-śliwkowa: pyszna i zdrowa
Autor: Shutterstock Pasta pomidorowo-śliwkowa jest nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa
łatwy
60 min
4

Domowa pasta pomidorowo-śliwkowa to  idealny dodatek  do serów, pieczonych mięs, wędlin. Samodzielnie przygotowana, bez konserwantów, aromatyczne  i pełna witamin oraz zdrowego likopenu. Łatwo ją przygotować, nie jest też kosztowna.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 kg pomidorów
  • 1 kg śliwek
  • 50 dag  cebuli
  • sól
  • cukier
  • mielony pieprz i papryka
  • 10 ząbków czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sparz pomidory, obierz ze skórki i podziel na cząstki. Włóż do garnka i  rozgotuj pod przykryciem.
  • Dodaj posiekaną cebulę i  duś, aż cebula zmięknie. Przetrzyj  lub rozdrobnij sos blenderem.
  • Śliwki umyj, wydryluj i w drugim garnku  rozgotuj a na koniec przetrzyj lub rozdrobnij  blenderem.
  • Połącz oba przeciery, podgrzewaj, dodaj  przyprawy i zmiażdżony czosnek. Gotuj na bardzo wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, i zmniejszy objętość o co najmniej  1/3. 
  • Wlewaj gorący do umytych i wyparzonych słoików, pasteryzuj  10 minut.