Czosnek marynowany w winie: delikatny i bez ostrego zapachu

Czosnek marynowany w winie: delikatny i bez ostrego zapachu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czosnek w winnej zalewie - delikatny, bez przykrego zapachu  a jednocześnie pyszny i zdrowy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czosnek marynowany w winie można przygotować o każdej porze roku, ale najlepszy  będzie ten zebrany  jesienią, pełen aromatu i smaku. Czosnek marynowany w winie to doskonały dodatek do mięs, wędlin, serów i sałatek. Po zamarynowaniu go w winie, czosnek traci swój charakterystyczny zapach, za to zyskuje na delikatności.

Składniki

  • 10 dużych  główek czosnku

  • 1/4 l białego wina

  • 50 ml  octu  10%

  • 2 liście laurowe

  • 1 mała łyżeczka kolendry

  • 8 ziarenek zielonego pieprzu

  • 2-3 łyżki cukru

  • 1 łyżka soli

  • 2-3 łyżki oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wino, ocet, sól, pieprz, listki laurowe, kolendrę i  pieprz zalać wodą i  zagotować na małym ogniu.

  • Obrany i podzielony na ząbki czosnek wrzucić do wrzącej zalewy. Gotować 5 minut.

  • Ostudzić i pozostawić na 24 godziny pod przykryciem.

  • Następnie znów zagotować marynatę z czosnkiem i  na wolnym ogniu  gotować 3-5 minut, ale nie dłużej, by nie rozgotować czosnku.

  • Zestawić z ognia, łyżką cedzakową nakładać czosnek do umytych i wyparzonych słoików,. Zalać gorącą marynatą, na wierzch  wlać po łyżce oliwy.

  • Słoiki  zakręcić, pasteryzować 5 minut.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5