Ćwiartki kapusty z jabłkami kiszone w solance

Ćwiartki kapusty z jabłkami kiszone w solance

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonała kiszonka z kapusty i jabłek dla całej rodziny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ćwiartki kapusty z jabłkami kiszone w solance to świetny sposób na przygotowanie zdrowej kiszonki dla całej rodziny. Tak ukiszona kapusta to gotowa surówka prosto ze słoika. Wystarczy skropić ją oliwą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty

  • 2 jabłka

  • 1 łyżka gorczycy

  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

  • 1 łyżeczka ziela angielskiego

  • 1 łyżka soli na 1 l wody ciepłej wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Główkę kapusty obrać z wierzchni liści, pokroić na cztery lub osiem części. Każda część powinna mieć swój kawałek głąba, dzięki czemu nie rozpadnie się w trakcie kiszenia.

  • Jabłka umyć, nie obierać. Pokroić w poprzek na plastry. Usunąć pestki, pozostawiając gniazda nasienne.

  • Cząstki kapusty i plastry jabłka ułożyć w naczyniu, dodać przyprawy.

  • Zalać solanką przygotowaną z przegotowanej i lekko przestudzonej wody oraz soli. W zależności od wielkości kapusty oraz pojemności użytego słoja należy przygotować od 1,5 do 2,5 l solanki.

  • Zamknąć słój i odstaw na 5-7 dni. Po upływie tego czasu kiszonka jest gotowa.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8