Cukinia z papryką w słoikach na zimę

Cukinia z papryką w słoikach na zimę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zamarynowane w słodko-kwaśnej zalewie warzywa to pyszna zimowa sałatka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z cukinii i papryki w słoikach na zimę to dobry pomysł na zatrzymanie smaków lata. Zimą taka sałatka będzie smacznym wspomnieniem letnich dni. Cukinia, papryka, marchew i cebula w słodko-kwaśnej marynacie pobudzi nas do działania. 

Składniki

  • 2 kg cukinii

  • 2 cebule

  • 2 średnie marchewki

  • 0,5 kg papryki, najlepiej w różnych kolorach

  • 4 łyżki soli

  • 3 łyżki oleju

  • Na zalewę:

  • 120 ml octu 10%

  • 80 ml wody

  • 240 g cukru

  • 3 łyżeczki ziaren gorczycy

  • 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach

  • 1 łyżeczka ziela angielskiego

  • 2-4 liście laurowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię umyć, nie obierać.  Razem ze skórą zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach.

  • Cebulę pokroić w piórka.

  • W dużej misce wymieszać cukinię z cebulą. Dodać sól, wymieszać i odstawić na co najmniej 2 godziny, aż cukinia puści sok.

  • Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroić w paski. 

  • Cukinię odcisnąć, wymieszać z marchewką i papryką. 

  • Z podanych składników przygotować marynatę, mieszając wszystko razem i doprowadzając do wrzenia.

  • Gorącą marynatą zalać warzywa, wymieszać i odstawić na co najmniej 2 godziny.

  • Ponownie wymieszać warzywa, przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. 

  • Dobrze zakręcić i pasteryzować w piekarniku przez 10 minut od zagotowania zawartości słoików. O tym, że sałatka się gotuje, świadczą pęcherzyki powietrza. Więcej: Jak pasteryzować przetwory z owoców i warzyw?

  • Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

  • Gotowe słoiki z sałatką okleić nalepkami z nazwą sałatki i datą zamknięcia.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3