Cukinia pasteryzowana w słoikach: smaczny dodatek do obiadu

Cukinia pasteryzowana w słoikach: smaczny dodatek do obiadu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cukinię warto zamknąć na zimę w słoikach - zyskamy pyszny domowy dodatek do obiadu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cukinia pasteryzowana to sposób na wykorzystanie nadmiaru  cukinii, której  nie dajemy rady zużyć na bieżąco. Doskonała sałatka o delikatnym smaku, idealnie pasuje do mies i ryb. Zawsze pod ręką, otwierasz słoik i gotowe!

Składniki

  • 1 kg cukinii

  • 3/4 litra wody

  • 3 dag soli

  • 1 dag cukru

  • 1 dag kwasku cytrynowego

  • kilka gałązek kopru lub pietruszki

  • kilka ziaren pieprzu

  • 10 ząbków czosnku

  • listek laurowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię umyć, pokroić w dośc grube plastry

  • Układać ciasno w wymytych i wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć po odrobinie przypraw kopru lub pietruszki, czosnku i  pieprzu

  • Zagotować zalewę z wody, soli, cukru, kwasku, z listkiem laurowym. Gorącą zalewą zalać cukinię w słoikach.

  • Zamknąć i pasteryzować przez 15 minut.

Gotują, testują i piszą dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

Ocena: 3,0