Cukinia kiszona - jak zrobić?

Cukinia kiszona - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kiszona cukinia podwaja zawartość witaminy C i witamin z grupy B.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kiszone warzywa nie tracą składników mineralnych, ani witamin. Mało tego! Ilość zawartej w nich witaminy C i tych z grypy B jeszcze się podwaja. Wypróbuj zatem przepis na kiszoną cukinię.

Sprawdź też: Dlaczego warto jeść cukinię?

Składniki

  • 2 kg cukinii

  • 200 g korzenia chrzanu

  • 1 pęczek kopru

  • 3 litry wody

  • 3 łyżki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinie umyć w gorącej wodzie i odkroić końcówki.

  • Małe można kisić w całości, większe trzeba pokroić na 3-4-centymetrowe kawałki.

  • Koper umyć i rozdzielić na pojedyncze łodyżki.

  • Chrzan umyć, obrać i pokroić na 2-centymetrowe kawałki.

  • Na dno każdego słoika włożyć gałązkę kopru i 2 kawałki chrzanu, a następnie poukładać ciasno cukinie. Na wierzchu znowu ułożyć koper i chrzan.

  • W letniej, przegotowanej wodzie rozpuścić sól.

  • Zalać cukinie w słoikach, zakręcić szczelnie.

  • Gdy się ukisi (dwa tygodnie), pasteryzować 15 minut w piekarniku w temperaturze 90 st.

  • Cukinie przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Ocena: 0