Co zrobić z kabaczków i cukinii: Przetwory na zimę - przepisy

Co zrobić z kabaczków i cukinii: Przetwory na zimę  - przepisy

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Obfite zbiory kabaczków i cukinii można przerobić na przetwory na zimę.

Cukinia i kabaczek są bardzo wdzięcznym materiałem na przetwory. Smakują świetnie na słodko, słono, i kwaśno, doskonale też komponują się z innymi warzywami. Jak zrobić zapasy na zimę z cukinii i kabaczków?

Składniki:

  • 2kg cukinii

  • 2 czerwone papryki

  • 1 cebula

  • łyżeczka kurkumy

Zalewa:

  • 5 szklanek wody

  • niepełna szklanka octu 6%

  • 2 łyżki soli

  • 5 łyżek cukru

  • chrzan

  • liść laurowy

  • 2 szczypty gorczycy

  • pół łyżeczki kurkumy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinie umyć i pozbawić gniazd nasiennych (jeśli są młode, nie trzeba obierać).

  • Pokroić na plastry lub w słupki.

  • Posypać solą i zostawić na kilka godzin.

  • Odcedzić, posypać płaską łyżeczką kurkumy.

  • Z podanych składników zagotować zalewę i wrzącą zalać cukinię.

  • Włożyć do słoików i pasteryzować 10-15 minut.

  • Potem słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Składniki:

  • 2 kg cukinii

  • liść laurowy

  • gałązka kopru

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek ostrej papryki

  • ziele angielskie pieprz

Zalewa:

  • 1 l wody

  • 3/4 szklanki octu 10%

  • 6 łyżeczek cukru

  • 3 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski i włożyć do słoika wraz z przyprawami.

  • Zalać gorącą zalewą.

  • Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Składniki:

  • 3 kg kabaczków

  • 1 kg pomidorów

  • 2 szklanki wody

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka oleju słonecznikowego

  • 1 szklanka octu 6%

  • 3 łyżki soli

  • czosnek

  • koperek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kabaczki umyć, pokroić w plastry.

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, zagotować i przetrzeć przez sitko (pestki wyrzucić).

  • Wodę z olejem, octem i przecierem pomidorowym doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojone kabaczki i gotować 3 minuty.

  • Gorące przekładać do sterylnych słoi, na dnie których umieścić wcześniej po ząbku czosnku i gałązce kopru.

  • Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Składniki:

  • 2 kg kabaczka

  • kilka gałązek kopru z kwiatami

  • 6-7 ząbków czosnku

  • 50 g soli

  • 2 l wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek obrać.

  • Koper opłukać i osączyć.

  • Kabaczek umyć, obrać bardzo cienko, pokroić wzdłuż na pół i usunąć pestki z miękiszem.

  • Pozostałą część warzywa pokroić w kostkę, ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać czosnek i koper.

  • Wodę zagotować, rozpuścić w niej sól.

  • Zalać kabaczek i zakręcić słoiki.

  • Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na kilka dni.

  • Pasteryzować 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 90ºC.