Buraczki z czosnkiem: przepis na buraczki do słoika

Buraczki z czosnkiem: przepis na buraczki do słoika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Buraczki z czosnkiem to  doskonały dodatek do dań z wieprzowiny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Buraczki z czosnkiem to doskonały dodatek do obiadu. Otwierasz słoik i gotowe, zdrowe i pyszne. Buraczki można przygotowywać partiami przez cały sezon - pierwsze już w momencie przerywania buraków na grządkach.

Składniki

  • 5 kg ugotowanych i startych buraczków

  • 1,5 łyżki soli

  • 10-15 ząbków czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużym naczyniu wymieszać buraczki z solą i rozgniecionymi lub drobno pokrojonymi ząbkami czosnku, bardzo dokładnie wymieszać

  • Ponakładać ciasno do umytych i wyparzonych słoików.

  • Pasteryzować 20 minut od zagotowania się wody. Wyjąć słoiki i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0