Barszcz ukraiński w słoikach na zimę

Barszcz ukraiński w słoikach na zimę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Barszcz ukraiński w słoikach na zimę to świetny sposób na ułatwienie sobie życia. Zimą wystarczy tylko zawartość słoika przełożyć do gorącego rosołu wołowego lub wieprzowego, dodać pokrojonej kapusty i ziemniaków, a na koniec zagotować. Ekspresowy barszcz ukraiński gotowy!

Składniki

  • 700 g buraków ćwikłowych

  • 700 g pomidorów, dojrzałych

  • 700 g papryki czerwonej

  • 600 g marchwi

  • 600 g cebuli żółtej lub białej

  • 1 łyżka soli

  • 2 łyżki octu 10%

  • 100 ml oleju

  • 2 listki laurowe

  • 1 łyżeczka pieprzu  ziarnistego

  • 1 łyżeczka ziela angielskiego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie warzywa umyć dokładnie.

  • Pomidory pokroić na kawałki i rozdrobnić za pomocą blenderu lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.

  • Buraki i marchew zetrzeć na tarce.

  • Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.

  • W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać wszystkie warzywa za wyjątkiem pomidorów i smażyć na średnim ogniu przez 20 minut.

  • Dodać rozdrobnione pomidory i dusić jeszcze 10 minut.

  • Do uduszonych warzyw dodać ocet i sól oraz przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 2-4 minuty.

  • Gorące warzywa przełożyć do umytych, wyparzonych i suchych słoików. Zakręcić dobrze. Postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

  • Gotowe słoiki opatrzyć nazwą i datą przygotowania. Przechowywać w piwnicy lub chłodnej spiżarni.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0