Barszcz ukraiński w słoikach na zimę

2021-03-29
Barszcz ukraiński w słoikach na zimę
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
4

Barszcz ukraiński w słoikach na zimę to świetny sposób na ułatwienie sobie życia. Zimą wystarczy tylko zawartość słoika przełożyć do gorącego rosołu wołowego lub wieprzowego, dodać pokrojonej kapusty i ziemniaków, a na koniec zagotować. Ekspresowy barszcz ukraiński gotowy!

Zobacz także klasyczne przepisy na barszcz ukraiński:

Najłatwiejszy barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński jarski - bez mięsa

Barszcz ukraiński prosto z Ukrainy - barszcz na ogonie cielęcym

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 700 g buraków ćwikłowych
  • 700 g pomidorów, dojrzałych
  • 700 g papryki czerwonej
  • 600 g marchwi
  • 600 g cebuli żółtej lub białej
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki octu 10%
  • 100 ml oleju
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu  ziarnistego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie warzywa umyć dokładnie.
  • Pomidory pokroić na kawałki i rozdrobnić za pomocą blenderu lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
  • Buraki i marchew zetrzeć na tarce.
  • Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
  • W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać wszystkie warzywa za wyjątkiem pomidorów i smażyć na średnim ogniu przez 20 minut.
  • Dodać rozdrobnione pomidory i dusić jeszcze 10 minut.
  • Do uduszonych warzyw dodać ocet i sól oraz przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 2-4 minuty.
  • Gorące warzywa przełożyć do umytych, wyparzonych i suchych słoików. Zakręcić dobrze. Postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
  • Gotowe słoiki opatrzyć nazwą i datą przygotowania. Przechowywać w piwnicy lub chłodnej spiżarni.