Bakłażany z jabłkiem: kaukaski dip do mięsa i chleba

Bakłażany z jabłkiem: kaukaski dip do mięsa i chleba

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pasta z bakłażanów dobrze smakuje z chlebem. 

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Bakłażany z jabłkiem, kaukaski dip do mięsa i chleba, przyda się w każdym domu. Można przygotować większą ilość i przechowywać w lodówce, a po pasteryzacji w spiżarni. Bakłażany z jabłkiem pasują do pieczonej wieprzowiny i baraniny. Ale ten gęsty warzywny sos zasmakuje również wegetarianom. Doskonale sprawdza się jako dip do warzyw. Pysznie smakuje na świeżym chlebie lub pełnoziarnistej grzance. 

Składniki

  • 1 kg bakłażanów

  • 20 dag kwaśnych jabłek

  • 2 łyżki oleju

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • po pół łyżeczki suszonych liści kolendry, pietruszki, selera, bazylii i cząbru, albo 1 łyżka gotowej mieszanki ziół kaukaskich

  • cukier, sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażany w całości upiec w piekarniku, gdy się upieką, natychmiast zanurzyć w ziemnej wodzie i z ostudzonych zdjąć skórkę. Następnie zmiksować.

  • Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki.

  • Na patelni rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać jabłka i smażyć, aż zaczną się rozpadać. 

  • Zmiksowane bakłażany wyłożyć na patelnię. Dodać zioła, doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem, zagotować. 

  • Tak przygotowany dip przelać do słoików. Po wystudzeniu można go przechowywać w lodówce. Jeśli chcemy go przechować dłużej, gorące słoiki z dipem należy pasteryzować.