Bakłażany w winnym occie

Bakłażany w winnym occie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

marynowane bakłażany nie tylko na kanapki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 150 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Oto pomysł jak zatrzymać smaki lata na dłużej. Bakłażany w zalewie octowej to sposób na urozmaicenie dań zimą.

Składniki

  • 1 kg bakłażanów pokrojonych w podłużne plastry

  • 3 średnie cebule

  • 1/4 szklanki oliwy

  • łyżka soli

  • Zalewa:

  • 1 i 1/2 szklanki octu winnego

  • szklanka wody

  • garść świeżych listków bazylii (lub czubata łyżka suszonej)

  • łyżka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażany zasypać solą i odstawić na około 2 godziny. Osączyć, osuszyć, lekko obsmażyć
    na oliwie. Osączyć z tłuszczu.

  • Zagotować wodę z octem i łyżką soli.

  • Pokroić cebulę w plasterki.

  • W słoikach układać cebulę, bakłażany i bazylię.

  • Zalać gorącą zalewą i zamknąć słoiki.

  • Pasteryzować przez 10 minut.

 

Przepis pochodzi z książki „Przetwory”, którą można kupić w salonikach prasowych i na www.sklep.grupazpr.pl

Ocena: 4,3