Bakłażany w oliwie: podajemy dobry przepis

Bakłażany w oliwie: podajemy dobry przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Oliwa to nie tylko wspaniała przyprawa, lecz także świetny sposób na konserwowanie warzyw, w tym bakłażanów

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bakłażan to pyszne warzywo z rodziny psiankowatych (kuzyn pomidora), które można jeść cały rok. Nadaje się na przekąski zimne i ciepłe, można je faszerować lub zamknąć z oliwą w słoikach na zimę. Jak zrobić bakłażany na zimę?

Składniki

  • 1 kg bakłażanów
  • szklanka oliwy
  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażany obieramy ze skórki, kroimy w plastry gr. 1 cm. Rozkładamy na półmisku. Solimy i zostawiamy na pół godziny.

  • Sok, który wydzielił się, osuszamy papierowym ręcznikiem.

  • Plastry bakłażana smarujemy oliwą i smażymy na patelni lub grillujemy.

  • Układamy w słoiku, lekko ugniatając, zalewamy oliwą, żeby całkowicie przykryła warzywo. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy w piekarniku 20 minut. Podajemy popieprzone, z cytryną.

Przepisy z tej kategorii