Aromatyczny czosnek w ziołach prowansalskich do słoików

Aromatyczny czosnek w ziołach prowansalskich do słoików

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Aromatyczny czosnek w ziołach prowansalskich sprawdzi się podczas zakrapianych przyjęć.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Czosnek w ziołach prowansalskich to niezwykle aromatyczna marynata. Tak przygotowane ząbki czosnku stanowią świetną zakąskę lub dodatek do wędliny i mięs.

Składniki

  • 10 główek czosnku

  • 1 papryczka chili

  • zioła prowansalskie

  • kolorowy pieprz

  • 3 szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek podziel na ząbki, obierz i ułóż w czystych i wyparzonych niewielkich słoikach.

  • Papryczkę umyj, pokrój na kawałki i dodaj do słoików razem z pestkami (w wersji łagodniejszej usuń pestki).

  • Do każdego słoika wsyp po łyżeczce ziół i kilka kulek pieprzu, zalej oliwą i szczelnie zakręć.

  • Pasteryzuj przez 20 minut, a po wystudzeniu przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Ocena: 0