Żurawina: przepis na galaretkę z żurawiny z melisą cytrynową

Żurawina: przepis na galaretkę z żurawiny z melisą cytrynową

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Galaretka z żurawiny to typowy dodatek do mięs i serów, ale równie dobrze sprawdza się w deserach i ciastach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Żurawina słynie z wysokiej zawartości witaminy C. Późną jesienią warto przygotować przetwory z żurawiny - np. galaretkę doprawioną melisą cytrynową. Będzie ona świetnym dodatkiem do deserów albo dań wytrawnych. Sprawdź nasz przepis!

Składniki

  • 2 kg dojrzałych żurawin
  • 2 kg cukru
  • szklanka wody
  • listki melisy cytrynowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żurawiny dokładnie oczyścić i odsączyć. Włożyć do dużego garnka.

  • Dodać cukier i wodę. Gotować tak długo, aż owoce całkowicie się rozgotują (od czasu do czasu mieszać).

  • Następnie przetrzeć je przez sito o drobnych oczkach.

  • Przecier ustawić na ogniu i gotować przez 3 do 5 minut. Gorącą masę przelać do umytych i wyparzonych słoików, dodać po listku melisy cytrynowej, zamknąć i ostudzić.

  • Pasteryzować w temperaturze 90oC. Galaretkę z żurawin można podawać do gorącego drobiu i dziczyzny lub (rozmieszaną z chrzanem, musztardą i sokiem z cytryny) jako sos do zimnych mięs i pasztetów.