Zjawiskowe powidła śliwkowe z whisky

Zjawiskowe powidła śliwkowe z whisky

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Powidła idealne na prezent

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zjawiskowe powidła śliwkowe z whisky to idealny prezent. Warto już teraz o nie się postarać. Czemu zjawiskowe? Bo gdy jesz te powidła, to najpierw czujesz słodycz, potem lekką kwasowość, którą porywa rozgrzewający cynamon, a potem dopiero czujesz coś jeszcze, coś nieokreślonego, co czyni te powidła pokarmem bogów. To coś to smak whisky, która nadaje powidłom głębi. 

Składniki

  • 2 kg dojrzałych, słodkich, ciemnoniebieskich śliwek pozbawionych pestek, na przykład odmiany węgierka

  • 1 kg cukru żelującego, kupisz go w każdym sklepie, a jeśli nie to weź 1 kg zwykłego drobnego cukru oraz 2 łyżeczki pektyny

  • 100 ml whisky, bez paniki, cały alkohol podczas gotowania odparuje, zostanie tylko smak

  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw umyj i wyparz słoiki. Będziesz potrzebować 3-5 słoików. Umyte i wysuszone słoiki, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150°C i pozostaw tam na 15 minut. W ten sposób wyparzysz słoiki.

  • Śliwek potrzeba jakieś 2,5 kg. Kup więcej, umyj, przekrój na pół i usuń pestkę, nadwyżki zjesz ze smakiem. Wypestkowanych śliwek potrzeba 2 kg.

  • Śliwki zblenduj na puree. Lub bardzo drobno posiekaj, ale to wyczerpujące.

  • Puree ze śliwek przełóż do garnka z grubym dnem. Dodaj cukier, whisky i cynamon. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia.

  • Gdy powidła zagotują się, zmniejsz ogień i pozwól im gotować się jeszcze 4-6 minut.

  • Zdejmij garnek z ognia, usuń pianę z powierzchni powideł.

  • Powidłami napełnij czyste słoiki do maksymalnej wysokości, pozostawiając niewiele miejsca do pokrywki. Zakręć dobrze.

  • Słoiki postaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

 

Własnoręcznie przygotowane smaczne prezenty są zawsze mile widziane. Jak zrobić domową nalewkę z whisky dowiesz się tutaj

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1