Zdrowy dżem z kaliny koralowej

Zdrowy dżem z kaliny koralowej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Oryginalny w smaku dżem z kaliny koralowej o działaniu wzmacniającym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Dżem z kaliny koralowej (łac. Viburnum opulus L.) jest smaczny i bardzo zdrowy. W medycynie ludowej uważa się go za środek wzmacniający organizm. Jego działanie przypisuje się obecności prowitaminy A, witaminy C i P. Warto po niego sięgać w okresie przeziębień i grypy. Kalina zawiera dużo pektyny, rozpuszczalnego w wodzie błonnika. Jej owoce są gorzkawe, ale po przemrożeniu tracą swoją gorycz. 

Składniki

  • Na 2 słoiki po 300 ml:

  • 500 g owoców kaliny koralowej

  • 500 g cukru

  • 250 ml wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce kaliny koralowej przebrać, usunąć szypułki, zapakować w szczelne opakowanie lub woreczek polietylenowy i włożyć do zamrażarki na 48 godzin.

  • Z cukru i wody przygotować syrop.

  • Do wrzącego syropu dodać przemrożone owoce.

  • Zagotować, gdy dżem zawrze, gotować jeszcze 30 minut, często mieszając.

  • Dżem przetrzeć przez sito.

  • Otrzymany przecier ponownie doprowadzić do wrzenia.

  • Gorący dżem wlać do umytego, wyparzonego i suchego słoika. Dobrze zakręcić i postawić do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystudzenia.

  • Podawać do herbaty.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5