Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek [przepis]

Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek [przepis]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chutney z czerwonej porzeczki to znakomity dodatek do drobiu.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Chutney (czatnej) to gęsty sos przygotowywany z owoców i warzyw, obficie dosmaczony orientalnymi przyprawami. W chutneyach specjalizują się zwłaszcza Indie. Proponujemy polską wersję tego specjału, czyli chutney z czerwonych porzeczek.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Porzeczki należy umyć i wyszypułkować, wymieszać z resztą składników i dusić w garnku lub na patelni z grubym dnem ok. 20-25 minut.  

  • Gorącym sosem napełnić wyparzone słoiki, zakręcić je i postawić do góry dnem aż do ostygnięcia.

tip dnia

Geneza chutneya nie jest do końca znana. Choć zwykle przyjmuje się, że sos wywodzi się z Indii, prawdopodobnie był wynalazkiem Europejczyków, który dotarł do Azji wraz z podbojami kolonialnymi i tam zdobył popularność. W dawnej Polsce przygotowywano podobne specjały zwane gąszczami.

Ocena: 2,2