Wykwintny dżem wieloowocowy z orzechami i wanilią

2021-03-29
Wykwintny dżem wieloowocowy z orzechami i wanilią
Autor: Shutterstock Jabłka, śliwki i gruszki to baza pysznego dżemu z orzechami i wanilią.
łatwy
0 min
4

Znakomity dżem z rodzimych jesiennych owoców: jabłek, gruszek i śliwek można przyprawić odrobiną aromatycznych dodatków. Orzechy, rodzynki i przyprawy nadadzą mu wykwintnego charakteru.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Polecamy także:

Konfitura z aronii, jabłek i gruszek

Wino z gruszek i rodzynek

Pyszna marmolada z pigwy i jabłek

Gruszki w śliwkach na zimę

Carskie konfitury z gruszek

Chutney z jabłek: przepis na wykwintny sos

SKŁADNIKI

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 kg śliwek
  • 1 kg gruszek
  • 200 g rodzynek
  • 200 g orzechów włoskich
  • 1,5 kg cukru
  • pół laski wanilii
  • kilka goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka i gruszki obrać i pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, śliwki przepołowić i usunąć pestki.
  • Owoce włożyć do sporego garnka, wymieszać, zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin.
  • Gotować na małym ogniu 60 min., często mieszając. Dodać opłukane rodzynki posiekane orzechy, drobno posiekaną wanilię i goździki.
  • Gotować aż owoce się zeszklą. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i ustawić do góry dnem do wystygnięcia.