Witaminowy przecier z jabłek, dyni i owoców róży - stary przepis

Witaminowy przecier z jabłek, dyni i owoców róży - stary przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przecier z jabłek, dyni i owoców róży to znakomite źródło witamin.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Bomba witaminowa w jednym niewielkim słoiczku. A do tego naprawdę pyszna. Polecamy stary przepis na przecier z jabłek, dyni i owoców dzikiej róży.

Składniki

  • 1 kg jabłek

  • 0,5 kg dyni

  • 300 g owoców róży

  • cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka dokładnie umyć i przebrać, wybrać tylko te z nienaruszoną, zdrową skórką. Pokroić na ćwiartki i rozgotować z minimalną ilością wody. Gorące przetrzeć przez sito.

  • Obraną dynię rozgotować w niewielkiej ilości wody i zmiksować blenderem na puree.

  • Owoce róży umyć, usunąć nasiona i ponownie kila razy wypłukać. Zalać wodą tak, aby przykryła wszystkie owoce, zagotować i gotować przez 8 minut, gorące przetrzeć przez sito.

  • Przeciery połączyć i posłodzić do smaku, przełożyć do słoików, pasteryzować 15 min.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5