Winogrona marynowane - oryginalny przepis

Winogrona marynowane - oryginalny przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Marynowane winogrona - niebanalny dodatek do różnych potraw.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Winogrona to jedne z najpowszechniejszych owoców na polskich półkach sklepowych. Pod dostatkiem jest ich również w ogródkach. W jaki sposób zatem wykorzystać te owoce, aby zaskoczyć swoich bliskich? Zrób marynowane winogrona!

Składniki

  • 1 kg winogron (po 1/2 kg jasnych i ciemnych)

  • 300 ml octu 6%

  • 1 kg cukru

  • 16 goździków

  • 2 kawałki kory cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagotować wodę z przyprawami i cukrem, potem dodać ocet i zagotować jeszcze raz.

  • Winogrona włożyć do słoików warstwami – na przemian jasne i ciemne.

  • Zalać zalewą, pasteryzować 15 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć.

Ocena: 0