Przepis na węgierki w occie. Jak przyrządzić, ile octu dodać?

2021-09-16
śliwki, śliwki węgierki
Autor: Shutterstock Węgierki w occie to pyszne przetwory na zimę
średni
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Śliwki to niezwykle smaczne owoce. Istnieje aż 6 tysięcy ich odmian tych, jednak my najchętniej sięgamy po węgierki. Śliwki są źródłem witamin A, C, E, B6, K, polifenoli, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, błonnika. Można z nich też przyrządzać doskonałe przetwory na zimę. Sprawdź, jak zrobić pyszne węgierki w occie - świetny dodatek do mięs i sałatek.

SKŁADNIKI

  • 1 kg twardych śliwek węgierek
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10 proc.
  • 3 szklanki wody
  • 25 dkg cukru
  • 5 goździków
  • kawałek cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć, odsączyć i ponakłuwać wykałaczką.
  • Do garnka wlać wodę z octem, dodać cukier, przyprawy i śliwki.
  • Zagotować, przełożyć do słoików i odstawić na 24 godziny.
  • Następnego dnia zlać zalewę do garnka, zagotować i znów zalać śliwki. Czynność tę powtórzyć jeszcze trzy razy.
  • Ostatniego dnia po zagotowaniu zalewy wlać ją do słoików, słoiki zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.
Dlaczego warto jeść śliwki?