Sok z czarnej porzeczki - do spiżarni na zimę

Sok z czarnej porzeczki - do spiżarni na zimę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sok z czarnej porzeczki - do spiżarni na zimę

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Sok z czarnej porzeczki jest łatwy w przygotowaniu i wyborny w smaku, możemy dodać go do herbaty lub rozrobić z wodą. Warto spożywać go zwłaszcza w okresie zimowym, ponieważ posiada dużo witaminy C. Podajemy dobry przepis na sok z czarnej porzeczki.

Składniki

  • owoce czarnej porzeczki

  • 30 dag cukru na każdy litr soku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce podgrzewamy w garnku tak długo, aż puszczą sok. Nie wolno ich zagotować. Przecedzamy przez podwójną gazę nie odciskając.

  • Gdy cały sok z porzeczek ścieknie do garnka, dosypujemy cukier w podanej wyżej proporcji i podgrzewamy całość na małym ogniu, aż się rozpuści.

  • Sok z porzeczek przelewamy do butelek lub słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.