Śliwki z miodem

2021-03-29
Śliwki z miodem
Autor: Shutterstock Śliwki w marynacie
łatwy
40 min
4

Sezon na śliwki, w zależności od odmiany i pogody, zaczyna się już w lipcu, a kończy nawet w październiku. Obfitość gatunków sprawia, że możemy cieszyć się pysznymi śliwkami przez naprawdę długi czas, a jeśli jeszcze zamarynujemy je w słoiczkach, znacznie ten czas wydłużymy. Marynowane śliwki są dobre do pieczonej karkówki, boczku, pasztetu lub jako składnik sałatek: śledziowej i jarzynowej.

 

Przepis pochodzi z książki „Przetwory”, którą można kupić w salonikach prasowych i na www.sklep.grupazpr.pl

SKŁADNIKI

  • 1 kg śliwek węgierek
  • Zalewa:
  • 1 l wody
  • 1 i 1/2 szklanki octu 10-proc.
  • 1/2 szklanki miodu
  • 4 goździki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć. Włożyć do wyparzonych słoików.
  • Zagotować wodę z miodem, octem i goździkami. Wrzącą zalewą zalać śliwki.
  • Dokładnie zakręcić słoiki.
  • Pasteryzować w 90ºC przez 10 minut.