Śliwki z czekoladą: pomysł na letnie przetwory

Śliwki z czekoladą: pomysł na letnie przetwory

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Rozpływająca się czekolada ukryta wśród śliwek? Takie przetwory sprawdzą się zwłaszcza zimą!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Śliwki mają wiele zalet. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, zapobiegają rozwojowi nowotworów, a nawet poprawiają humor. A jeśli dodatkowo połączymy je z czekoladą i zamkniemy w słoikach na zimę, będą cieszyć swoim smakiem także zimą.

Składniki

  • 2,5 kg wypestkowanych śliwek węgierek

  • 700-800 g cukru

  • 1 laska wanilii

  • 100 g kakao

  • 1 tabliczka (100 g) czekolady gorzkiej lub deserowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki zemleć w maszynce do mięsa, smażyć, dodając cukier, do uzyskania pożądanej konsystencji.

  • Pod koniec smażenia dodać kakao i połamaną czekoladę. Smażyć jeszcze kilka minut.

  • Przekładać do wyparzonych słoiczków, zamknąć wyparzonymi pokrywkami i studzić ustawione do góry dnem.

Ocena: 1,3