Śliwki w occie – jak zrobić? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Śliwki w occie – jak zrobić? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śliwki w occie to marynata popularna i bardzo smaczna - doskonały dodatek do mięs, a także... śledzi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Staropolska zakąska, podawana do mięs i deserów dla szczególnych gości, znów powraca na stało! Jak przygotować pyszne śliwki w słodko-octowej zalewie? Mamy na nie przepis!

Składniki

  • 2 kg twardych śliwek

  • 1 l octu 10%

  • 1 kg cukru

  • 2 laski cynamonu

  • 2 łyżki goździków

  • słoiki

  • wykałaczki

Przygotowanie krok po kroku:

  • W pierwszej kolejności dokładnie umyj, a następnie wyparz słoiki, przygotowane do marynaty. Powinny być dość obszerne, najlepiej zamykane szklanym, hermetycznym wieczkiem na drucianym mocowaniu.

  • Do sporego garnka wlej przygotowany ocet. Po chwili wsyp cukier i dodaj przyprawy.

  • Całość doprowadź do wrzenia.

  • W międzyczasie dokładnie umyj śliwki, wypestkuj, a następnie każdą nadziej na wykałaczkę.

  • Tak nadziane śliwki ułóż w wyparzonych wcześniej słoikach.

  • Zalej je gorącą zalewą i mocno zakręć słoiki.

  • Śliwki w occie pasteryzuj ok. 20-25 minut.

Ocena: 0