Śliwki w czekoladzie - jak przygotować, jakiej czekolady użyć

Śliwki w czekoladzie - jak przygotować, jakiej czekolady użyć

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śliwki w czekoladzie to najlepszy miks słodkich owoców i rozkosznej czekolady

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Połączenie soczystych śliwek i słodkiej czekolady to rozkosz dla podniebienia. Warto zamknąć ten smak w słoikach i cieszyć się nim cały rok. Sprawdź, jak przygotować smaczne śliwki w czekoladzie.

Składniki

  • 2,5 kg wypestkowanych dojrzałych śliwek węgierek

  • 700 - 800 g cukru

  • 1 laska wanilii

  • 50 - 100 g kakao

  • 1 tabliczka 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki zmielić w maszynce do mięsa, usmażyć dodając cukier aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

  • Pod koniec smażenia dodać kakao i połamaną czekoladę. Smażyć jeszcze kilka minut.

  • Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć wyparzonymi pokrywkami i studzić ustawione do góry dnem.

Ocena: 0